HI 96813 Borászati refraktométer
A borászati célokra készült HI 96813 Borászati refraktométer segítségével a cukortartalom és a várható alkohol tartalom mérése lehetséges borban és mustban.
Részletes leírás
A Brix-fok vagy cukorfok (jelölése °Bx) a cukortartalom hagyományos mértékegysége. A mérés alapja az ICUMSA (International Commission for Uniform Methods of Sugar Analysis, magyar nevén a Cukorvizsgálatok Egységes Módszereinek Nemzetközi Bizottsága) által kiadott metódus-gyűjtemény.
A műszer a mért Brix-fok alapján a várható alkoholtartalom (%v/v) meghatározására is képes. Ez egy hozzávetőleges érték, mivel a tényleges alkoholtartalom egyéb tényezőktől is függ, mint például a szőlőfajta, a szőlő érettsége, valamint a fermentáció hatékonysága és hőmérséklete. Fontos borászati paraméter a mustfok. A műszer segítségével lehetséges ennek kiszámítása a mért Brix-érték alapján.
Videó