A pasztörizálás elpusztítja a gyümölcslében található összes mikroorga- nizmust, így megakadályozza a palackozás utáni nemkívánatos kémiai folyamatok lezajlását, megnövelve ezzel a termék szavatossági idejét. Mivel a magas hőmérséklet negatív hatással lehet a gyümölcslé tulajdonságaira, a hőkezelést a lehető leggyorsabb módon kell elvégezni.
A gyümölcslé egy szivattyú segítségével kerül a pasztörizálóba, majd a hőcserélőben felmelegszik és pasztörizálási hőmérsékleten távozik a gépből, forró töltésre alkalmassá téve így a terméket. A hőcserélőben lévő vizet olaj- vagy gázégővel, elektromos fűtőberendezéssel vagy gőzzel lehet felmelegíteni. A gép komponensei egy állítható lábakkal rendelkező rozsdamentes acél vázra vannak szerelve.
A pasztörizálási folyamat egy PLC-s vezérlőrendszer megfigyelésével történik. A termék hőmérsékletét a hőcserélő kivezetőnyílására szerelt szenzor szabályozza. A kívánt pasztörizálási hőmérséklet az áramlási sebesség beállításával érhető el. A nagyobb áramlási sebesség alacsonyabb hőmérséklethez vezet, és fordítva. Az áramlási sebességet a termékszivattyúra kapcsolt frekvenciaváltó szabályozza. Az érintőképernyős panel lehetővé teszi a pasztörizálási folyamat és a tisztítóprogram egyszerű vezérlését.
Főbb tulajdonságok
- az összes alkatrész egy rozsdamentes acél vázra van szerelve, ami kiegyenlítő lábakon áll
- hőforrás (gáz- vagy olajégő, elektromos fűtőegység vagy gőz)
- forróvíz keringetés centrifugálszivattyúval
- gumilapátos termékbetöltő szivattyú, inverterhez kapcsolva
- szárazon futás elleni védelem a szivattyún (kérésre), csigaszivattyún alapfelszereltség
- érintőképernyős vezérlőpanel a pasztörizálási folyamat optimális beállításához
Opciók
- csigaszivattyú a pasztörizálón
- 250 l-es puffertartály szintérzékelővel, CIP (helyben tisztítás) rendszerrel és termékszivattyúval